25.11.2020 г.

ОЦВЕТИ СВЕТА В ОРАНЖЕВО 2020!

 

 

      

 

„16  дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“

 

Кампанията „16  дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“ е международна кампания на ООН срещу насилието над жени. Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември  – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

За поредна година Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“, като част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“, са партньори в провеждането на кампанията на местно и национално ниво.

Тази година в кампанията на местно ниво ще се включи и Община Хасково, като съвместно с Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ ще отбележим началото на 16 дневната кампания като оцветим Камбанарията в парк Ямача в оранжево- в унисон с мотото “Оцвети Света в оранжево“ и в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие.

На 11 март 2020 година Световната здравна организация / СЗО/ обяви глобалната пандемия от COVID – 19. Вследствие на това, във всички страни, включително в България, се отчита ескалация на насилието срещу жените и момичетата. Също така навсякъде, включително в България, в този тежък момент женските неправителствени организации са на предна линия за предотвратяване и защита от насилието, като правят усилия да пригодят услугите за пострадалите към новите условия, както и да интегрират проблема за борбата с насилието срещу жените и момичетата в плановете и инициативите за отговор и възстановяване.

 Организациите от „Алианс за защита от насилие основано на пола/АЗНОП/“, част от които са фондация „Х и Д Джендър перспективи„ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“, които са на първа линия на работата с пострадалите, също отчитат сериозно увеличение и ескалация на домашното насилие  от началото на пандемията:

 • От началото на годината най – малко 20 жени са убити от техни интимни партньори;

Само за 10 месеца /01.01.2020 до 31.10.2020г./:

 • През трите консултативни центъра на фондация „Х и Д Джендър перспективи„ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“, в Хасково, Димитровград и Свиленград са преминали 359 души, като от тях 187 възрастни, /155 жени  и 32  мъже/и 172 деца, пострадали от домашно насилие, като в това число не влизат придружаващите ги роднини, в повечето случаи също пострадали пряко или косвено от домашното насилие;

Съответно по консултативни центрове, само регистрираните лица над 18 г.:

 • За гр. Хасково и региона –114 човека
 • За гр. Димитровград и региона – 49 човека
 • За гр. Свиленград и региона – 24 човека
 • Извън област Хасково – 9 човека
 • В Кризисния център в Димитровград за същия период са били настанени 17 жени и техните деца.
 • В програмата за извършители на насилие са се включили 4 мъже;
 • Отчетени са 32 % ръст на регистрираните случаи на местно ниво в сравнение същия период на миналата година ;
 • Регистрирано е увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната – от 30% до почти 50% на места;
 • Денонощната линия за професионална подкрепа за жертви на домашно насилие 0800 11 977 на „Алианс за защита от насилие основано на пола“ /АЗНОП/ отчита 2 пъти до два пъти и половина увеличение на обажданията;
 • На този фон организациите членове на „Алианс за защита от насилие основано на пола“, част от които са фондация „Х и Д Джендър перспективи„ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“ са оказали подкрепа чрез услугите си на почти два пъти повече жени пострадали от домашно насилие;
 • По данни на ООН Жени през  2019 година 243 млн. жени и момичета по света на възраст между 15 и 49 години са били подложени на физическо и / или сексуално насилие от интимни партньори.

През 2020 г. поради тежката епидемиологична обстановка в страната и извънредното положение, в което се намираме, затягането на мерките за защита от COVID -19 на национално ниво кампанията ще се отбележи дистанционно и не са планирани срещи на живо по консултативните центрове, институции, училища, полиция и др., както се случваше в предходните години.

Извиняваме се на всички граждани, но за нас на първо място винаги е стоял човешкия живот и сме длъжни да го опазим!

Все още продължаваме да работим на първа линия за пострадалите от домашно насилие, но предпочитаме да продължим да го правим по-дълго време и да сме максимално полезни за нуждаещите се, затова за сега срещите на живо в консултативните центрове ще продължат само с пострадалите лица и техните близки до следващо разпореждане!

Информация може да намерите в сайтовете на организациите фейсбук страниците ни, сайта на Община Хасково и разбира се по всички канали за комуникация от разстояние!

www.hdgender.eu

http://bgrf.org/

https://www.haskovo.bg/

www.facebook.com/HDgender

https://www.facebook.com/Krizisen.centyr.Dimitrovgrad