Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете!

28 февруари

Всичко започва през 2007 г.с идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розовополо. Дейвид Шепърд и ТрависПрайс купуват розови тениски, и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да си измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва ТрависПрайс, който през 2007 е на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Както си стоят във фоайето на училището и раздават тениските, изведнъж влиза момчето, тормозено заради цвета на своята. „Изглеждаше като че огромен товар падна от плещите му“, спомня си ТрависПрайс, „оттогава насетне тези, които го бяха тормозили, не казаха нито гък.“

Защото така започват хубавите неща – когато решиш да подкрепиш приятел, или просто човек в нужда, и задвижите нещо заедно, заговори се за него и започне да се случва в целия свят.

„Заех се с това нещо и го движа оттогава“, казва ТрависПрайс , „и никога, ама никога няма да спра.“

Кога? На 28 февруари 2018 г.

Как да се включите? Прочетете кратката и лесна инструкция в 4 стъпки! Успех!

За допълнителна информация: Ако желаете да се включите в Международния ден на розовата фланелка, свържете се с нас на e-mail адрес: david.kiuranov@roditeli.orgи телефон 0879 509 548 (Давид Кюранов, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“).

„Да бъдеш Баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 40 държави на 5 континента. Целта на  MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството. В България кампанията се реализира с подкрепата на фондация ОУК.

Голямата цел на „Ключ към училище без страх“е, заедно с учителите, директорите на училищата, децата и техните родители, да насърчим създаването на училищна среда, в която се възпитават ценности на здравословно общуване, зряло разрешаване на конфликти и толерантност към различията. По този начин ще бъдат предотвратени насилието, тормоза и униженията сред учениците, децата ще израстват здрави, щастливи, с добро самочувствие и академичен успех.

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и „Ключ към училище без страх“ се обединиха с идеята да поканим децата да се обърнат към най-важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., и да поговорят с тях по някои важни въпроси, свързани с агресията и тормоза.

Ще се радваме да станете част от кампанията и да подкрепите децата в обсъждането и обмислянето на въпросите, свързани с аргесията и общуването помежду им, с родителите им и със Вас.

Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете!

Инструкция

Стъпка 1 Получихте прикачена картичката „Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете!“. В нея има седем въпроса, които предлагаме на децата да зададат на бащите си или други важни за тях мъже.

Стъпка 2. Отпечатвате картичката, така че да има по една за всяко дете. За ваше улеснение на една страница А4 са сложени по 2 картички.

Стъпка 3. Раздавате картичките на децата и им разказвате за идеята на Деня, с покана да поговорят с мъжете.

Стъпка 4.  (по желание) Можете след това да проведете в подходящо време кратка дискусия с децата по два от въпросите по техен избор, като уточните, че не е нужно да споделят това, което са обсъждали с мъжете, а просто да кажат мнението си.

Стъпка 5. Да ни изпратите кратка обратна връзка и няколко снимки  С уточнението, че не очакваме да се споделят личните неща, които децата са обсъждали с мъжете.

Можете да поствате във Facebook на Ден на розовата фланелка 2018, (https://www.facebook.com/events/640318792826845/ )

#ДенНаРозоватаФланелка

#УчилищеБезСтрах

#ДаБъдешБаща