Четирима души са преминали груповата специализирана програма за извършители на насилие в рамките на проект, изпълняван от хасковската фондация „Х&Д Джендър перспективи”, отчетоха на пресконференция от там.

Разработката под надслов „Домашното насилие не е доброволен избор!” вече приключва. Целта й бе да предложи ефективна защита чрез предоставяне на специализирани социални услуги на жертви и извършители. Проектът бе финансиран от Министерство на правосъдието, продължи шест месеца и бе на стойност 45 000 лв.

В рамките на проекта бяха продължени безплатните социални услуги за пострадали от домашно насилие. 50 лица са получили консултации от социален работник, осъществени са и 50 психологически консултации, 40 юридически консултации и 7 консултации с трудов посредник в трите консултативни центрове на фондацията в Хасково, Димитровград и Свиленград, отчетоха от фондацията.

Станаха ясни и резултатите от мониторинговият доклад на дела по Закона за защита от домашно насилие в Хасковски съдебен окръг. Той включва Районните съдилища в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Ивайловград,а мониторингът е за периода 2015-2018г. Наблюдавани са 375 дела по Закона за защита от домашно насилие от 3-ма граждански наблюдатели.